Από το σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας η νικήτρια του διαγωνισμού Spelling Bee.
JANUARY 16TH, 2017

Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου - greeknewsonline

Η Νικολέττα Μπαλτζή, μαθήτρια της 7ης τάξης του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, ήταν η νικήτρια του φετινού διαγωνισμού Αγγλικής Προφορικής Ορθογραφίας (Spelling Bee) που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Γραφείο Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας μεταξύ των μαθητών των Ημερησίων Ελληνοαμερικανικών σχολείων της Νέας Υόρκης.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νικολέττα Μπαλτζή πρώτευσε και στο "Spelling Bee" του περασμένου έτους, ενώ αναδείχθηκε τρίτη στους τελικούς που διεξήχθησαν μεταξύ των σχολείων της Νέας Υόρκης.

Ο τελικός διεξήχθη την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Μανχάτταν και η λέξη "hygiene" (υγιεινή) ήταν αυτή που ανέδειξε τη νικήτρια, η οποία θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό της πόλης της Νέας Υόρκης στις αρχές Μαρτίου με απώτερο στόχο την τελική φάση σε παναμερικανικό επίπεδο που θα γίνει το Μάιο στην Ουάσιγκτον.

Στη δεύτερη θέση ήρθε η Αναστασία Μητσιάλη, μαθήτρια της 8ης τάξης του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (G.A.I.) στο Μπρονξ.

Οι μαθητές που διαγωνίστηκαν στον τελικό ήταν οι: Ευαγγελίνα Κάσσιντυ ("Βασίλειος Σπυρόπουλος" Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ), Γιώργος Chudley (Σχολείο Καθεδρικού Αγίας Τριάδας), Λίλλυ Torre ("Αργύριος Φάντης" Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Μπρούκλιν) και Τζοάνα Μανιάτη ("DGK" Τιμίου Σταυρού Μπρούκλιν) και μαζί τους, για δεύτερη χρονιά, οι μαθητές που ήρθαν δεύτεροι (Runner ups) στους επιμέρους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν στα Ημερήσια Ελληνοαμερικανικά σχολεία μέσα στο φθινόπωρο: Νικολέτα – Κατερίνα Τηλιακού (Αγιος Δημήτριος Αστόρια), Γιώργος Γερμανάκος (Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο – GAI- Μπρονξ), Δήμητρα Chudley (Σχολείο Καθεδρικού Αγίας Τριάδας), Τζέσικα Prendaj ("Α. Φάντης" Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Μπρούκλιν) και Μάρτα Μπαλικτσίογλου ("DGK" Τιμίου Σταυρού Μπρούκλιν).Κοντά στους μαθητές βρέθηκε ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός, ο οποίος έκανε την απονομή των αναμνηστικών διπλωμάτων και τους συνεχάρη για τις επιδόσεις τους, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν να προσπαθούν για το άριστο.

Το Γραφείο Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας προσέφερε σε όλους τους συμμετέχοντες δωροκάρτες, ενώ για μια ακόμη χρονιά χορηγός ήταν ο δικηγόρος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και πρόεδρος του "Loukoumi – Make a Difference Foundation", κ. Νίκος Κατσόρης, προσφέροντας στα παιδιά χρηματικά βραβεία.

Το διαγωνισμό παρακολούθησαν διευθυντές των Ελληνοαμερικανικών σχολείων, δάσκαλοι και γονείς των μαθητών, ενώ την εκφώνηση των λέξεων ανέλαβαν ο βοηθός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, κ. Ιωάννης Ατάνας και η δασκάλα κ. Ελένη Ζαπάντη.

"Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους μαθητές όλων των Ελληνοαμερικανικών σχολείων να έρθουν μαζί και αγωνιστούν σε πνεύμα υγιούς άμιλλας", δήλωσε στη Greek News ο κ. Θεόδωρος Κούσουλας, διευθυντής του Ημερήσιου Σχολείου "Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη" του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone, το οποίο, ωστόσο, δεν είχε μαθητές στην τελική φάση του διαγωνισμού.Στο πνεύμα ευγενούς άμιλλας στάθηκε και η υποδιευθύντρια του Γυμνασίου/ Λυκείου του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, κ. Ελένη Καραγιώργου, υπογραμμίζοντας τη συμφιλίωση που υπήρχε μεταξύ των μαθητών οι οποίοι έσπευδαν να χειροκροτήσουν και να συγχαρούν ο ένας τον άλλο στη διάρκεια του διαγωνισμού.

Ιδιαίτερα συνεχάρη τη νικήτρια Νικολέττα Μπαλτζή, η οποία είναι μαθήτρια του Αγίου Δημητρίου και θέλει να γίνει δικηγόρος όταν τελειώσει το σχολείο ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της, και της ευχήθηκε να πάει ακόμη καλύτερα στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Για μια όμορφη παράδοση που πρέπει να συνεχιστεί γιατί οι μαθητές κερδίζουν πολλά τόσο σε επίπεδο γνώσεων όσο και σε φιλίες, ενώ δημιουργείται ένα αίσθημα κοινότητας μεταξύ τους, μίλησε στη Greek News η κ. Φραντζέσκα Μενίνο, διεύθυντρια του Ημερήσιου Σχολείου "Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή" του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλυν.

"Είναι ένας καλός τρόπος ώστε οι μαθητές να μπορούν να καλλιεργήσουν το λεξιλόγιό τους", είπε η κ. Μαρία Ζολώτα, διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου "Αργύριος Φάντης" των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλυν,.

"Κάθε διαγωνισμός βοηθάει τους μαθητές και γιατί αγωνίζονται για κάτι ευγενές και γιατί μ' αυτόν τον τρόπο δένονται μεταξύ τους σαν παιδιά του παροικιακού σχολικού μας συστήματος", επισήμανε η κ. Αθηνά Κρομμύδα, διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου "Βασίλειος Σπυρόπουλος" του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, τονίζοντας πως "για μας όλοι είναι νικητές σήμερα.

"Νιώθουμε πολύ υπερήφανοι για τα παιδιά που έχουμε στα σχολεία μας", πρόσθεσε η κ. Κρομμύδα.

Στο ετήσιο Spelling Bee που διοργανώνει η "The E.W. Scripps Company" συμμετέχουν μαθητές της 5ης, 6ης, 7ης και 8ης τάξης. Στη Νέα Υόρκη το διαγωνισμό συντονίζει η εφημερίδα DAILY NEWS. Στόχος του διαγωνισμού είναι να βοηθήσει τους μαθητές να βελτιώσουν την ορθογραφία τους, να πλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, και να μάθουν να χειρίζονται σωστά την Αγγλική Γλώσσα.

Τα ημερήσια σχολεία της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας έλαβαν για πρώτη φορά μέρος στο διαγωνισμό το 1973 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Εμμανουήλ Χατζηεμμανουήλ, διευθυντή τότε του Γραφείου Παιδείας.

Από το 1989 την ευθύνη και τον συντονισμό μεταξύ των Ημερήσιων Ελληνοαμερικανικών σχολείων έχει η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, κ. Μαρία Μακεδών, η οποία παρακολουθεί και επιμελείται την όλη διαδικασία που ξεκινά κάθε χρόνο το μήνα Σεπτέμβριο με την εγγραφή των σχολείων στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού.