Senior Graduation 2018
Friday, June 7th, 2018

click below for all the pictures
Την υπόσχεση ότι θα διατηρήσουν ως παρακαταθήκη τις γνώσεις και τα βιώματά τους από τη σχολική τους ζωή, έδωσαν οι απόφοιτοι του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Τελετής Αποφοίτησης, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων «Πέτρος Πατρίδης».Οι συνολικά 26 απόφοιτοι, εκ των οποίων 15 κορίτσια και 11 αγόρια, προσήλθαν με τις στολές τους, προκειμένου να κλείσουν το κεφάλαιο του σχολείου και να κάνουν το επόμενο βήμα, για τις σπουδές και την ενήλικη ζωή τους.

«Σήμερα αποχαιρετούμε 26 μαθητές. Πιστεύω όμως ότι κάθε τέλος είναι και μια νέα αρχή, εάν το επιλέξεις να είναι έτσι», είπε ο Διευθυντής, Αναστάσιος Κουλαρμάνης.Η Υποδιευθύντρια, Ελένη Καραγιώργου, κάλεσε τους απόφοιτους να μην ξεχάσουν ποτέ, στην πορεία της ζωής τους «τι σημαίνει το σχολείο του Αγίου Δημητρίου».Ειδικότερα, οι 26 μαθητές που αποφοίτησαν από το σχολείο του Αγίου Δημητρίου είναι οι ακόλουθοι:

Βασίλης Κοντοδήμας (Α' Αριστούχος), Ευαγγελία Τσαγκάρη (Β' Αριστούχος), Παναγιώτα Χασάν, Αννα Μαρία Χασούρα, Μαρία – Σπηλιανή Κουτρούπη, Τζον Ντι Βιργίλιο, Θεοδώρα Φραγκάκη, Δημήτριος Γεωργούδης, Βασιλική Καρκάλη, Αρετή Κουλαρμάνη, Δημήτριος Κουζούνης, Αλέξανδρος Κραμπής, Σοφία – Μαρία Κραμπή, Σταύρος Ξυνός, Παναγιώτης Λέτσιος, Βαρθολομαίος Μόσχος, Μιχάλης Μούρας, Ειρήνη Παπαδάκη, Βασίλη Ρόζα, Μαρία Σχινάκη, Βικτώρια Σφήκα, Ντανιέλα Σουκινάκουα, Αγγελος Τσαμπάς, Αικατερίνη Τσαμπά, Ειρήνη Γερόλυμου, Αντριάνα Γιόρα.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, η πρόξενος Λάνα Ζωχιού, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Νίκος Ανδριώτης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Γιώργος Λιακέας, και ο εκδότης/διευθυντής του «Ε.Κ.», Αντώνης Η. Διαματάρης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσευχή από τον ιερατικό προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι Εθνικοί Υμνοι Ελλάδας και ΗΠΑ, όπως επίσης και τραγούδια από τη Χορωδία.

Ξεχωριστή έκπληξη για τους απόφοιτους ήταν η παρουσία των αποφοίτων της τάξης του 1968, στην επέτειο των 50 ετών από τη συμμετοχή τους στην ίδια τελετή. Ξεχωριστό μέλος τους, ο π. Αναστάσιος, ο οποίος υπηρετεί την Ενορία του Αγίου Δημητρίου και είναι αγαπητός, ιδίως στη νεότερη γενιά.«Ημασταν παιδιά της δεκαετίας του '60, σε πραγματικά δύσκολες εποχές. Ζήσαμε τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι, του Ρόμπερτ Κένεντι, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Υπήρχε η μάστιγα των ναρκωτικών. Μας κράτησε η πίστη μας, οι γονείς μας και φυσικά το σχολείο και οι δάσκαλοί μας. Το έργο τους είχε ρίζες και ακόμη καρποφορεί», είπε ο π. Αναστάσιος.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η επίσημη εκπρόσωπος της τάξης του 1968, και κύρια ομιλήτρια Αννα Πρόκοπ, που τόνισε πως η τάξη του '68 με αυτήν του '18, παρότι απέχουν 50 χρόνια, έχουν κοινά σημεία, αφού «οι αξίες στον Αγιο Δημήτριο παραμένουν ίδιες».Με θερμά λόγια απευθύνθηκε στους απόφοιτους ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, και του Συμβουλίου του «Τιμίου Σταυρού» στη Βοστώνη.

«Αυτό το βήμα με τις ομιλίες σας, τη μια μετά την άλλη, δημιουργεί έναν 'κήπο του λόγου' με το περιεχόμενό τους. Εχετε μπολιαστεί με τεράστια εφόδια. Μην υποχωρήσετε», ήταν τα λόγια του Αρχιεπισκόπου.Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, χρησιμοποίησε μια γνωστή ρήση του Νίκου Καζαντζάκη: «Εχετε τα χρώματα, έχετε τα πινέλα, ζωγραφίστε τον παράδεισο και μπείτε μέσα. Πάρτε την ζωή στα χέρια σας».Ως μια «ξεχωριστή περίπτωση» χαρακτήρισε τους απόφοιτους του 2018 ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Νίκος Ανδριώτης, ο οποίος έλαβε ευχαριστίες και πολλές ανθοδέσμες από τους απόφοιτους. «Τα λόγια τους αυτά ήταν αληθινά και ήταν μέσα από τα βάθη της καρδιάς τους», είπε στον «Ε.Κ.», μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδριώτης.

Γεμάτες χαρά, αλλά και μια μελαγχολία για το τέλος της σχολικής τους σταδιοδρομίας, ήταν οι ομιλίες των αποφοίτων.«Αξέχαστοι θα είστε για μένα – εσείς, οι συμμαθητές, οι δάσκαλοι, οι ιερείς, ο κ. Στασινός, η κ. Καραγιώργου και ιδιαίτερα ο κ. Κουλαρμάνης. Οσο για τον κ. Κιλιμιτζόγλου, τον ευχαριστώ που με δίδαξε από την πρώτη Δημοτικού στον Αγιο Δημήτριο Τζαμέικα, μέχρι σήμερα», ανέφερε στην ομιλία του ο πρώτος αριστούχος απόφοιτος, Βασίλης Κοντοδήμας.«Το σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, μας έχει δώσει αμέτρητες γνώσεις και ευκαιρίες. Μας δίδαξε την ελληνική γλώσσα, την Ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία μας. Μας δίδαξε αγάπη και υπερηφάνεια για την πατρίδα και πώς να κρατάμε τις ρίζες ζωντανές», είπε η δεύτερη αριστεύσασα, Ευαγγελία Τσαγκάρη.Στη σχέση του με τους συμμαθητές του, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, εστίασε ο απόφοιτος Αλέξανδρος Κραμπής. «Από την πρώτη μου μέρα στον Αγιο Δημήτριο, ένοιωσα την αίσθηση της οικογένειας. Οχι μόνο επειδή έκανα πολλούς φίλους, αλλά κι επειδή είχα τη συνεχή υποστήριξη σύσσωμου του προσωπικού».Τον λόγο έλαβε και η πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου, Αννα – Μαρία Χασούρα, που επεσήμανε ότι τα συναισθήματά της είναι ανάμεικτα.«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τους δεσμούς που αναπτύξαμε και να παραμείνουμε μέλη της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου», είπε.Κατόπιν, ακολούθησε η απονομή των απολυτηρίων, από τον Διευθυντή κ. Κουλαρμάνη, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, με την οποία έκλεισε η βραδιά.Click here for the pictures of the Graduation