Senior Graduation 2017
Friday, June 9th, 2017

click below for all the pictures


Υπερήφανοι για την κοινότητα, ευγνώμονες για τους ευεργέτες οι απόφοιτοι Αστόριας (Article by ekirikas.com)

Συγκινητική και ελπιδοφόρα ήταν η τελετή αποφοίτησης της 12ης τάξης του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Πατρίδης».Η αίθουσα έλαμπε από τα λαμπερά πρόσωπα των 27 μαθητών που αποφοιτούσαν, από την χορωδία των μαθητών της 5ης 6ης και 7ης τάξης και των δασκάλων, καθώς επίσης και των γονέων και των παππούδων που παρακολουθούσαν με συγκίνηση.Η τελετή διοργανώθηκε δύο περίπου μήνες μετά την ανακοίνωση της τεράστιας για τα δεδομένα της ομογενειακής παιδείας δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και της δωρεάς του ενός εκατομμυρίου δολαρίων του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Νίκου Ανδριώτη και τόσο οι αριστούχοι μαθητές όσο και οι άλλοι ομιλητές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για τους ευεργέτες του σχολείου.

Εφέτος τρεις από τους ομιλητές ήταν απόφοιτοι του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Πρόκειται για την Εύη Πούμπουρα, η οποία ήταν κεντρική ομιλήτρια και που όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» για 13 συναπτά έτη υπηρέτησε στις Μυστικές Υπηρεσίες και συμμετείχε στην ασφάλεια τεσσάρων προέδρων, για τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας, π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της κοινότητας, Μενέλαο Μπιλίτση.Και οι τρεις αναφέρθηκαν στον ρόλο του σχολείου και της κοινότητας στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, υπενθύμισαν στους αποφοίτους ότι η επιτυχία και η αριστεία είναι μονόδρομος και τους προέτρεψαν να μην λησμονήσουν το σχολείο και την κοινότητα και να επιστρέψουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να εμπιστευτούν την παιδεία των δικών τους παιδιών στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Τον συντονισμό της τελετής ανέλαβε η υποδιευθύντρια του λυκείου Ελένη Καραγιώργου, η οποία συνεχάρη τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους για την αφοσίωσή τους και την αυταπάρνηση με την οποία εργάζονται.Ο διευθυντής Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Τάξης 2017 και στα προγράμματα του σχολείου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις σωτήριες δωρεές του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Νίκου Ανδριώτη.Ο πρώτος αριστεύσαντας μαθητής Αλέξανδρος Μαντζιώρος επεσήμανε ότι ήρθε προ τεσσάρων ετών στο σχολείο προερχόμενος από το δημόσιο σχολείο και τόνισε: «Είμαι ευγνώμων στους δασκάλους των ελληνικών του Αγίου Δημητρίου που με πάθος μου δίδαξαν τα πάντα ξεκινώντας από το αλφάβητο μέχρι και την ελληνική λογοτεχνία και τον πολιτισμό. Όταν λοιπόν θα πάω διακοπές στην Ελλάδα θα αισθάνομαι διαφορετικά από πριν, θα αισθάνομαι αληθινός Ελληνας».Η δεύτερη αριστεύσασα μαθήτρια Μαρία Πανικίδη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους γονείς της Κώστα και Παναγιώτα «για την επιλογή τους να την στείλουν στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και την γιαγιά της Παρθένα για τις σοφές συμβουλές τους.

«Τελειώνοντας θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους αυτούς που από την μεγάλη αγάπη τους για την θρησκεία μας και την όμορφη πατρίδα μας, την Ελλάδα μας, τον πολιτισμό και την γλώσσα της έκτισαν αυτό το σχολείο. Είμαστε τυχεροί. Μεγαλώνουμε σε μια απέραντη πολιτισμική κοινωνία, την αμερικανική κοινωνία. Την ζούμε, την γνωρίζουμε, την αγαπάμε, την σεβόμαστε αλλά δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας».«Θα ήθελα εκ μέρους της τάξης των αποφοίτων του 2017 να ευχαριστήσω όλους τους δωρητές, ιδιαίτερα το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον κ. Ανδριώτη. Σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στην ζωή μας για να μην σας απογοητεύσουμε», κατέληξε η Μαρία Πανικίδη.

Ο πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου Αλεξ Ρουπάνερ αναφέρθηκε στα εξωσχολικά προγράμματα και στον ρόλο του συμβουλίου.Η Μαρία Ακουμιανάκη του απένειμε το Βραβείο στην μνήμη του συζύγου της Νικολάου Ακουμιανάκη, του προπονητή του σχολείου που απεβίωσε πρόωρα πρόσφατα.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας υπενθύμισε στους αποφοίτους ότι είναι ευλογημένοι που αποφοιτούν από το Λύκειο και υπενθύμισε ότι οι συνομήλικοί τους στην Ελλάδα δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να πάνε στα καλύτερα πανεπιστήμια.Παράλληλα τους κάλεσε να αποκαλέσουν τον Αγιο Δημήτριο Αστόριας σπίτι τους και τους υπενθύμισε ότι θα είναι για πάντα σπίτι τους γιατί υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο Νίκος Ανδριώτης και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος οι οποίοι με τις δωρεές τους εγγυούνται και διασφαλίζουν το μέλλον του.

«Το σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας προσφέρει πολύ σημαντικό έργο και να μην ξεχνάμε ότι όσοι ήρθαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα της κρίσης βρήκαν μια φωλιά σε τούτο το σχολείο», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Ανδριώτης επεσήμανε ότι είναι η 38η τελετή αποφοίτησης του Λυκείου και εστίασε την προσοχή του στην απόφαση για την ίδρυση του λυκείου και τόνισε ότι ένας Θεός ξέρει πόσα καρδιοχτύπια είχαμε.Τόνισε επίσης ότι το σχολείο πέτυχε και ότι κατέστησε την κοινότητα μεγαλύτερη και εύρωστη. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην προ 14 ετών επίσκεψη του προέδρου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέα Δρακόπουλο και τόνισε ότι με τις δωρεές τους αναγνώρισαν τον ρόλο του σχολείου.

«Ο κ. Δρακόπουλος παραμένει στο πλευρό μας, αλλά και εμείς δεν μένουμε στα λόγια. Προσφέρουμε τον οβολό μας και αποδεικνύουμε ότι «πιστεύουμε στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας», κατέληξε.

Αμέσως μετά ακολούθησε η τελετή απονομής απολυτηρίων και βραβείων.

Click here for the pictures of the Graduation