Δυναμικό ξεκίνημα της νέας χρονιάς στο Λύκειο Αγίου Δημητρίου Αστόριας

Του Δημήτρη Τσάκα. ekirikas.com

Με περισσότερα πρωτοποριακά και νέα προγράμματα, με ανανεωμένο κατά 20% διδακτικό προσωπικό, με ανακαινισμένες αίθουσες διδασκαλίας και ανοικοδομημένο σχολείο της Αγίας Αικατερίνης ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, είναι το μοναδικό και το μεγαλύτερο ημερήσιο ελληνοαμερικανικό σχολείο σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Από το 2001 μέχρι και σήμερα έχει ευεργετηθεί με πάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια από το Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο το 2001 έχει ανακηρυχθεί Μέγας Ευεργέτης του Σχολείο, ενώ το πορτρέτο του Σταύρου Νιάρχου βρίσκεται σε περίοπτη θέση απέναντι από την Βιβλιοθήκη.

Η σχολική χρονιά 2017-2018, όπως ανέφερε και ο διευθυντής του Λυκείου, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ξεκινά δυναμικά, με μεγαλύτερο ζήλο και ενθουσιασμό, διότι την άνοιξη το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δωρίσει 25 εκατομμύρια δολάρια.Την ίδια περίπου χρονική στιγμή το Σχολείο ευεργετήθηκε από την δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην οποία προέβη ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Νίκος Ανδριώτης, για την ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας, το οποίο βρίσκεται επί της Οδού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου (μεταξύ της 23ης Λεωφόρου και της Οδού Ντίτμαρς).

Το καλοκαίρι, όπως επεσήμανε ο Δρ Κουλαρμάνης, ήταν το πιο πολυάσχολο, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Νίκο Ανδριώτη, αφενός μεν, διότι έπρεπε να ασχοληθούν με τα έργα που τελούνταν στις εγκαταστάσεις του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης, αφετέρου δε, έπρεπε να συνεργαστούν με την αρμόδια επιτροπή για τη μελέτη βιωσιμότητας ώστε να υλοποιηθεί η ιστορική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Δρ Κουλαρμάνης πέραν των άλλων ασχολήθηκε προσωπικά με την ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης του Λυκείου. Με τις εργασίες που εκτέλεσε άλλαξε ριζικά την όψη της και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι είναι ελληνοπρεπής, πλουσιότερη και πιο ελκυστική για τους μαθητές και τους δασκάλουςΕρωτηθείς για τις ιδιαιτερότητες της νέας σχολικής χρονιάς, ο Δρ Κουλαρμάνης επεσήμανε ότι είναι μια ιστορική χρονιά διότι εφέτος θα εορτάζουν τα 60χρονα του Ημερήσιου Σχολείου και τα 90χρονα της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Παράλληλα είναι η μόνη, από τα 18 χρόνια που ηγείται του σχολείου, που σκέπτονται για τη βελτίωση και προσθήκη νέων προγραμμάτων χωρίς να υπολογίζουν το κόστος.

«Βασικό μέλημά μας είναι η βελτίωση και η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και αυτό το επιτυγχάνεις με δύο κυρίως τρόπους: Ο πρώτος προσλαμβάνοντας προσοντούχους εκπαιδευτικούς και ο δεύτερος δημιουργώντας τις απαιτούμενες συνθήκες και προϋποθέσεις για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων στον τομέα των Θετικών Επιστημών και περισσότερα προγράμματα επιλογής, όπως λόγου χάρη της μουσικής, ζωγραφικής και σχεδίου, θεάτρου και άλλα», επεσήμανε.Αναφερόμενος στο προσωπικό, τόνισε ότι έχουν προσλάβει νέους εκπαιδευτικούς και ότι το 20% αυτών θα διδάξουν για πρώτη φορά στο Σχολείο.

Εφέτος θα διδάξουν και έξι εκπαιδευτικοί που έχουν έρθει με απόσπαση από την Ελλάδα και ο Δρ Κουλαρμάνης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το ενδιαφέρον της συντονίστριας εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Θάλειας Χατζηγιάννογλου.

Οι εξ Ελλάδος εκπαιδευτικοί, όπως ανέφερε, είναι εκπαιδευμένοι για τις απαιτήσεις των Αμερικανικών Σχολείων και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των Προγραμμάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Ερωτηθείς για την ανακαίνιση του σχολικού συγκροτήματος στην Αγία Αικατερίνη επεσήμανε ότι είναι υπερσύγχρονο, wireless, κλιματιζόμενο και με περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας.

Αναφερόμενος στον αριθμό των μαθητών, είπε ότι ανέρχεται στους εξακόσιους και διευκρίνισε ότι στόχος τους δεν είναι η ποσοτική, αλλά η ποιοτική διαφορά.Εφέτος έχουν εγγραφεί δέκα νέοι μαθητές από Ελλάδα, οι οποίοι προστέθηκαν στους πενήντα και πλέον που έχουν έρθει στη Νέα Υόρκη, λόγω της οικονομικής κρίσης. Συνεπώς, ένας στους δέκα μαθητές που φοιτούν στο εκπαιδευτικό σύστημα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και αυτό δημιουργεί ένα τέλειο μείγμα για τη διατήρηση και ενίσχυση του ελληνικού χαρακτήρα του Σχολείου.

«Το Σχολείο μας είναι εφάμιλλο των καλύτερων ιδιωτικών και δημοσίων σχολείων της Νέας Υόρκης. Εξάλλου αυτό αποδεικνύεται από τις επιδόσεις των μαθητών στις πολιτειακές εξετάσεις και από την εισδοχή των μαθητών στα καλύτερα πανεπιστήμια. Παράλληλα είναι, αν όχι το μόνο, τουλάχιστον ένα από τα ελάχιστα με σταθερά και χαμηλά δίδακτρα», επεσήμανε ο κ. Κουλαρμάνης.

Οι περισσότεροι μαθητές, όπως ανέφερε, προέρχονται από την Αστόρια και το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι που συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές του Κουίνς με τα ακριβότερα ενοίκια και το κόστος ζωής εκτιναγμένο στα ύψη.Γι' αυτό παρέχουν υποτροφίες και οικονομική βοήθεια στους μαθητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και οι οποίες, όπως τόνισε, υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Το Σχολείο έχει ένα από τα καλύτερα Νηπιαγωγεία και οι περισσότεροι μαθητές που αποφοιτούν από το Λύκειο σπουδάζουν δεκατέσσερα χρόνια στο ίδιο περιβάλλον. Παράλληλα, έχουν και Προνηπιαγωγείο το «Universal Pre – K» το οποίο χρηματοδοτείται από τον Δήμο της Νέας Υόρκης, είναι δωρεάν και ανοικτό για όλους τους κατοίκους. Υπάρχουν μερικές κενές θέσεις και ο Δρ Κουλαρμάνης κάλεσε τους ομογενείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σ' αυτό το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα λήγει καθημερινά στις 3:00 μ.μ., αλλά η διεύθυνση του σχολείου έχει προσθέσει καθημερινά μια επιπλέον ώρα για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού.

Ενεκα αυτού του προγράμματος τα δύο σχολικά συγκροτήματα εφέτος απέκτησαν προσωπικό ασφαλείας, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Δήμο της Νέας Υόρκης