Συγκινήσεις και μηνύματα κατά την επίσκεψη του κ. Δρακόπουλου στο Λύκειο Αστόριας
February 2nd, 2017

click below for all the pictures
Του Αντώνη Η. Διαματάρη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσια σε συγκινήσεις, προβληματισμούς και μηνύματα για το μέλλον του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ήταν η επίσκεψη του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλου, η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο κ. Δρακόπουλος συνοδευόταν από τον Διοικητικό Διευθυντή Βασίλη Τσιάμη και τον Γενικό Διευθυντή Προγραμμάτων και Στρατηγικής Στέλιο Βασιλάκη και ξεναγήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας του Γυμνασίου και του Λυκείου και συνομίλησαν με δασκάλους και με τους μαθητές.

Η χορωδία του σχολείου υπό την διεύθυνση του Βαγγέλη Χαζήρογλου εξέπληξε ευχάριστα τους επισκέπτες και τους έδωσε την δυνατότητα να πάρουν μια γεύση της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στο σχολείο και των ταλέντων που αναδύονται μέσω των σχολικών και εξωσχολικών προγραμμάτων ένα μέρος των οποίων έχουν θεσπιστεί και υλοποιηθεί με την γενναιοδωρία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η επίσκεψη έγινε λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της δωρεάς των $750.000 που είχε προσφέρει το Ιδρυμα για τα σχολικά έτη 2013 – 2014, 2014-2015 και 2015-2016 και προορίζονταν για την πρόσληψη τεσσάρων προϊσταμένων οι οποίοι επωμίσθηκαν την εφαρμογή ενιαίων προγραμμάτων για την αγγλική γλώσσα- ιστορία, για τα μαθηματικά, για τις φυσικές επιστήμες και για τις τέχνες.

Η δωρεά αυτή είχε ως προϋπόθεση την αντιστάθμισή της από την κοινότητα με το ποσό των $250.000 και έτσι το σχολείο ευεργετήθηκε με ένα εκατομμύριο δολάρια.

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» μέχρι στιγμής έχει προσφέρει πάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια και είναι ο μεγαλύτερος ευεργέτης του μοναδικού Ελληνικού Λυκείου σε όλη την Αμερική.

Μετά την επίσκεψη στην 10η Τάξη και την αίθουσα καλών τεχνών παρατέθηκε γεύμα στην βιβλιοθήκη του σχολείου στην οποία παρακάθισαν ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της κοινότητας Βαν (Ευάγγελος) Χριστάκος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Ανδριώτης, ο διευθυντής Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και οι υποδιευθυντές Ελένη Καραγιώργου και Μπέσυ (Τσαμπίκα) Σιδερή.

Η συζήτηση περιστράφηκε στην δομή και πορεία του σχολείου, στην αξιοποίηση των δωρεών, στην χρηστή διοίκηση, στις σχέσεις Σχολείου – κοινότητας και στον ρόλο της Αρχιεπισκοπής.

Εκτενή αναφορά έγινε και στις δωρεές που έχει προσφέρει το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και μεμονωμένοι ομογενείς και ο κ. Δρακόπουλος ρώτησε τους ιθύνοντες του σχολείου εάν έχουν λάβει ποτέ καμιά δωρεά ή χορηγία από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, το «Ταμείο Πίστεως», την «Ηγεσία των 100».

Οι κ.κ. Κουλαρμάνης και Ανδριώτης επεσήμαναν ότι δεν έχουν λάβει ποτέ καμιά δωρεά, πράγμα που ο κύριος Δρακόπουλος το αποκάλεσε «ντροπή.».

Επίσης ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμοποιήσης της δομής του σχολείου ούτως ώστε να μην τοποθετηθεί ιστορικά στην κατηγορία της « λαμπρής παρένθεσης» στην πορεία .