89th Anniversary of our Community
Sunday, November 6th, 2016

article by ekirikas

click here for all the pictures


Ο Αγιος Δημήτριος Αστόριας τίμησε τον Μιχάλη Μίχαλο στην 89η επέτειο


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας το μεσημέρι της Κυριακής γιόρτασε την 89η επέτειο της ιδρύσεώς της και βράβευσε τον πρώην πρόεδρο Μιχάλη Μίχαλο για την πολυετή προσφορά στην κοινότητα και κατ' επέκταση στην Ομογένεια.

Η κοινότητα, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, ετοιμάζεται να εισέλθει στην 9η δεκαετία προσφοράς και δράσης αναλαμβάνοντας την ανέγερση ενός νέου εξαώροφου κτιρίου απέναντι από την κοινότητα.

Το πολυώροφο κτίριο θα χτιστεί στο οικόπεδο το οποίο το χρησιμοποιούσαν ως χώρο στάθμευσης και είναι διαστάσεων 30 Χ 80 πόδια. Το υπόγειο και ο πρώτος όροφος θα διατεθούν για κοινοτική χρήση κυρίως για τα σχολεία και οι πέντε επάνω όροφοι θα μετατραπούν σε διαμερίσματα.Η απόφαση ελήφθη πρόσφατα και μάλιστα εγκρίθηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και κατατέθηκαν στην Πολεοδομία για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών για την έναρξη των εργασιών. Το έργο αυτό είναι το πρώτο που ανεγείρει η μεγαλώνυμη κοινότητα στον 21ο αιώνα και διαφέρει από όλα τα άλλα διότι έχει ως στόχο την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της κοινότητας και την εξασφάλιση νέων χώρων για τις αυξανόμενες ανάγκες της. Παράλληλα, θα είναι μια σταθερή πηγή εσόδων από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Αν και η θεμελίωσή του κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις αρχές του 2017, εν τούτοις ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος κάλεσε τους ομογενείς που παρέστησαν στο γεύμα να προετοιμαστούν και να προσφέρουν τον οβολό τους για το νέο αυτό έργο.

89η επέτειος

Οι εκδηλώσεις για την 89η επέτειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ξεκίνησαν με την 7η Βραδιά Οπερας που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης», συνεχίστηκαν με τη γιορτή των ονομαστηρίων στην οποία όπως και τα προηγούμενα χρόνια παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ολοκληρώθηκαν με το επίσημο γεύμα.Η εκδήλωση ήταν ελληνοπρεπής και παρείχε τη δυνατότητα στον τιμώμενο και στους ηγέτες της κοινότητας να εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν την κοινότητα ως προπύργιο του Ελληνισμού και να ενισχύσουν τα προηγμένα σχολεία, το μοναδικό Ελληνοαμερικανικό Λύκειο και το Απογευματινό Σχολείο.

Στη γιορτή παρέστησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μαρία Μακεδών, ο πολιτειακός γερουσιαστής της Αστόριας Μιχάλης Γιάνναρης και η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά.

Η κ. Αραβέλλα Σιμωτά, η οποία συνεχάρη τον τιμώμενο και την κοινότητα για το ενδιαφέρον της για την ελληνική παιδεία, επεσήμανε ότι είναι απόφοιτη του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας καθώς και ότι η κόρη της πάει στο ίδιο σχολείο.

Ο κ. Μιχάλης Γιάνναρης συνεχάρη την κοινότητα και λαμβάνοντας υπόψη του ότι η εκδήλωση διοργανώνεται δύο μέρες πριν τις εκλογές κάλεσε τους ομογενείς να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Ανδριώτης αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στα επιτεύγματα και τόνισε ότι η ιστορία διέψευσε τις Κασσάνδρες. Ανέφερε ότι το έργο έγινε από το υστέρημα και από την αγάπη των στελεχών και των απλών ομογενών και ότι η πρόοδος οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι έδωσαν προτεραιότητα στα σχολεία και στα ελληνικά γράμματα.

Στη συνέχεια, μίλησε για τις σχέσεις του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και διεμήνυσε ότι «δεν μπορεί να διανοηθεί η ύπαρξη του Ελληνισμού χωρίς την ελληνική γλώσσα». Ο κ. Ανδριώτης συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς επίσης και για το αναμνηστικό λεύκωμα το οποίο ήταν ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών.Ο πρόεδρος της κοινότητας Εμμανουήλ Δρίτσας επεσήμανε ότι η κοινότητα έχει δύο ναούς – τον Καθεδρικό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς – και δύο σχολικά συγκροτήματα παρακείμενα με τους δύο ναούς – τα οποία αποτελούν κιβωτούς της διατήρησης και καλλιέργειας της ελληνικής συνείδησης και παιδείας.Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος Κωνσταντίνος Κούτρας υπογράμμισε ότι η κοινότητα αποτελεί υπόδειγμα για τον Ελληνισμό της Αμερικής. Αναφερόμενος στον εορτασμό της επετείου τόνισε ότι οι επέτειοι παρέχουν την δυνατότητα στοχασμού για να αντιληφθούμε καλύτερα ποιοι είμαστε, πώς φτάσαμε ως εδώ και ποιο είναι το μέλλον μας.

«Οι καιροί είναι κρίσιμοι και εσείς που ζείτε στην Αμερική έχετε καλύτερες αντιλήψεις για την εικόνα και τον ρόλο της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής», επεσήμανε ο κ. Κούτρας καλώντας τους ομογενείς σε «εγρήγορση για την Ελλάδα και την Αμερική».Ο ιερατικός προϊστάμενος π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος είναι γέννημα και θρέμμα της κοινότητας, αναφέρθηκε στον ρόλο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα στελέχη και πολλοί από αυτούς που υπηρετούν την κοινότητα μεγάλωσαν στους κόλπους της. Παράλληλα, μίλησε για το νέο έργο και κάλεσε τους ομογενείς να προσφέρουν τον οβολό τους.Αμέσως μετά απονεμήθηκε η τιμητική πλακέτα στον Μιχάλη Μίχαλο, ο οποίος υπηρέτησε την κοινότητα από διάφορα αξιώματα, ενώ τις διετίες 1987-1988 και 1992-1993 από το αξίωμα του προέδρου της μεγαλωνύμου κοινότητας.

Η ομιλία του κ. Μίχαλου ήταν επικεντρωμένη στην απόφαση για την ανέγερση του μοναδικού Λυκείου και τόνισε ότι «υπήρξαν άνθρωποι που πίστευαν στην ελληνική παιδεία και έβαλαν ενέχυρο τα σπίτια τους για την σύναψη του δανείου για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος».Ο κ. Μίχαλος έκανε ειδική μνεία στις μεγάλες δωρεές του 21ου αιώνα και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι όλες έγιναν στο Λύκειο και στα σχολεία του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Ο τιμώμενος αναφέρθηκε και στην καταγωγή του και στη Νίσυρο και στα επιτεύγματά του στην Αμερική. Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και για την οικογένειά του που τον στήριξε και του έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τα κοινά.

Ο κ. Μιχάλης Μίχαλος διατηρεί το δικό του ταξιδιωτικό γραφείο στην Αστόρια. Είναι νυμφευμένος με την Μαρία το γένος Κοκκινάκη με την οποία έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, την Αθηνά και τον Δημήτρη. Η Αθηνά είναι νυμφευμένη με τον Ιωάννη Χαλκιά και έχουν δύο αγόρια, τον Μιχάλη και τον Μανώλη Χαλκιά.

click here for all the pictures